Het uiterlijk verzorgen

Het verzorgen van koperen en bronzen ornamenten

Als het raderwerk van uw klok goed functioneert, dan mag het uiterlijk ook worden verzorgd. Het totaal bevindt zich dan weer in een uitstekend geconserveerde én functionerende staat.
Hieronder enkele afbeeldingen hoe ornamenten van koper of brons met passende technieken zijn opgefrist of gerestaureerd.
Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk, waarbij de staat van het voorwerp en uw wensen de keuze van de behandeling bepalen.
Indien klokken of andere voorwerken oorspronkelijk een vernislaag hadden, is het mogelijk om het uiterlijk te herstellen naar de authentieke staat. Uw klok kan er weer verzorgd uitzien, met het volledige behoud van het antieke karakter.

Mogelijke technieken:
Vermeil- vernissen: Geeft een ‘goudkleur aan het koper en een zachte gepatineerde glans.

Hard- vernissen: Een sterke kleurloze vernis voor gebruiksvoorwerpen.

Chemische vernissen: Door een chemische behandeling is het brons beschermd tegen oxidatie’s. De uiterst dunne laag is voor het oog onzichtbaar.

Tenside behandeling: Het metaal wordt vocht- en vuilafstotend gemaakt na aanbrengen van een uiterst dunne tensidelaag.

Wassing: Traditionele reiniging die we gebruiken bij vergulde bronzen. Als de vergulding nog in goede staat is, zal een conserverende eindlaag (zoals vernis) meestal niet nodig zijn. De goudlaag zorgt voor de bescherming. Opnieuw vergulden doen wij niet.