Onderhoud

Alles wat draait en beweegt heeft onderhoud nodig, dus ook uw klok!

Alleen zit er op uw klok geen controlelampje, dat aangeeft wanneer er onderhoud nodig is. U zal er dus zelf aan moeten denken.

Om slijtage te voorkomen adviseert de KlokkenDokter om minstens om de 5 à 8 jaar het raderwerk te laten bekijken en controleren om te zien of de smering nog in orde is. Dat neemt zo’n 5-tal minuten in beslag. Eventueel kunnen risicopunten daarna extra behandeld worden.

Oude olie en stof

Samen met stof is oude olie een veroorzaker van slijtage. De eerste symptomen kunt u zelf waarnemen: ongelijk lopen of een sterk vertraagd slagwerk. Voordat u zelf gaat oliespuiten, dient u te weten dat er bijna geen gewone smeerolie is, die geschikt is voor klokken. Moderne klokkenolie is zo dik als stroop (bescherming) en extreem glad (soepele loop).
Er zijn vier verschillende soorten olie voor de verschillende wrijvingspunten. Sommige punten mogen dan weer niet gesmeerd worden.

Voor de techneuten onder ons
Olie uit een spuitbus -zoals bijvoorbeeld kruip-olie- laat een klok soms weer een tijd perfect functioneren, want de wrijving vermindert.
Maar dit soort olie geeft geen bescherming tegen de druk in de lagers. De olie is te dun om de verschillende onderdelen gescheiden houden met een oliefilm.
Gevolg: Door verminderde wrijvingsweerstand functioneert de klok, maar de slijtage is hevig.
Conclusie: Een schijnbaar goedkope oplossing, want door de slijtage hangt er een hoog reparatie-prijskaartje aan.

De gevolgen van de verwaarlozing zijn hierboven zichtbaar. Deze klok heeft vele jaren gefunctioneerd, zonder onderhoud.
De restauratiekosten overtreffen die van de waarde van de klok vele malen. Dit had voorkomen kunnen worden.