Merkenstempels en Signaturen

Duizenden klokken passeerden sedert 1982 mijn atelier.
Iedere klok en ook iedere eigenaar had en heeft zijn/haar eigen verhaal.

Soms is er weinig bekend over een klok. Het enige houvast is dan het merklogo op het raderwerk.
Dit merkteken vertelt iets over de herkomst of het atelier waar klokkenmakers hun raderwerken samenstelden tot een werkend geheel.

Logo’s of merkenstempels werden vanaf het midden van de 19de eeuw gebruikt. U vindt ze op de achterzijde van het raderwerk. Ze zijn meestal klein en soms een beetje verscholen. Op een Franse pendule (schouwgarnituur) is de kans het grootste dat u er een aantreft onder de bel die daarvoor losgedraaid moet worden. Wellicht staat er op het raderwerk van uw klok ook een stempel. Die kunt u dan vergelijken met de foto’s hieronder.
Deze lijst wordt telkens uitgebreid. Zodra ik een ‘nieuwe’ tegenkom, werk ik de lijst bij. Eigenlijk zal deze pagina dus nooit echt ‘af’ zijn.

Van enkele logo’s is me niets bekend. Het zou mij een groot plezier doen, als iemand mij ontbrekende informatie kan bezorgen.
De inhoud van deze website valt automatisch onder het auteursrecht. Tenzij anders vermeld zijn alle foto’s door mij gemaakt en afkomstig uit mijn atelier. De teksten zijn het resultaat van vele uren opzoekingen. Ik wil niet dat de inhoud geheel of gedeeltelijk zonder mijn toestemming wordt gebruikt. In het verleden is deze pagina al enkele keren onrechtmatig gekopieerd waartegen met succes is opgetreden. Zelfs simpel knip-en-plakwerk is strafbaar!
Ook in de toekomst zal tegen misbruik worden opgetreden. Voor de rest: veel leesplezier!

 

 

⇒Merkenstempels

⇒Signaturen van gerestaureerde klokken bij De Klokkendokter sinds 1982