Junghans

Op 15 April 1861 richtte Erhard Junghans met zijn zwager Jakob Zeller Tobler in Schramberg het bedrijf Junghans&Tobler op.
Zij begonnen met de productie van klokkenonderdelen op zeer efficiënte wijze.
Vanaf 1866 werden klokken ontworpen en gebouwd onder het merk Junghans.

In 1872 introduceert Junghans het stukwerk naar Amerikaans model, loon naar prestatie en niet naar werkuren.
In 1875 namen de twee zonen Erhard en Arthur Junghans het beheer over. Onder hun leiding steeg de productie snel.
Arthur Junghans maakte tijdens zijn reizen naar Amerika kennis met nieuwe rationele productiemethoden. Hij had de technische leiding, innoveerde en was de technische ontwerper. Massaproductie leidde tot ‘veel klok voor weinig geld’. In 1879 kwam het bedrijf volledig in handen van de twee zoons.

Van 1886 tot 1889 was de derde zoon van Erhard Junghans, Georg Junghans, in het bedrijf actief.
In 1888 had de firma als handelslogo een vijfhoekige ster met een J in het midden.
In 1890 kreeg de ster acht hoeken met een J in het midden, dit logo is gebleven tot vandaag de dag. In hetzelfde jaar werd het legendarische raderwerk ’10’ geïntroduceerd, dat als standaardraderwerk vijftig jaar onveranderlijk geproduceerd werd.
In 1900 ging Junghans samen met Thomas Haller tot Gebrüder Junghans AG.
1903 werd de droom van Arthur Junghans bewaarheid: Junghans was grootste klokkenfabriek ter wereld: meer dan 3.000 arbeiders vervaardigden meer dan 3 miljoen klokken per jaar.
In 1924 is het Pfeilenkreuz als handelsmerk geregistreerd door Junghans en in 1927 door H.A.U./Hamburg Amerikanische Uhrenfabrik. In een klok met dit merkenstempel Pfeilenkreuz/het pijlenkruis, trof ik een gong blok aan met het merkteken Parzival (zie foto) waarover mij geen gegevens bekend zijn. 

Vanaf 1926 werkten de Junghans fabrieken samen met Hamburg American Clockfactory ( H.A.C.)/Hamburg Amerikanische Uhrenfabrik (H.A.U.) en de Vereinigten Freiburger Uhrenfabrik A.G. Zij produceerden eerst nog onder het eigen merklogo.
In 1930 fuseerden de fabrieken samen onder de naam Uhrenfabriken Gebrüder Junghans AGVandaag wordt de merknaam Junghans door twee aparte firma’s gevoerd. Junghans Uhren H en  Junghans Microtec H, dat wapentuig fabriceert. Beide bedrijven ontstonden uit de Uhrenfabriken Gebrüder Junghans AG.

terug naar de pagina merkenstempels klokkendokter