Cinematek en de KlokkenDokter

Na een lange verbouwing is in 2009 het Koninklijk Belgisch Filmarchief geopend, op een nieuwe plaats en met een nieuwe naam: Cinematek.

Filmgeschiedenis

Naast de bekende cinemazalen is er de Wunderkammer, een rariteitenkabinet met technische objecten en curiosa uit de filmgeschiedenis zoals unieke uitvindingen en boeiende experimenten uit het prille begin van het bewegende beeld.

Zootroop:
Manueel mechanisme:
Vaas van Nollet:
Taumatroop:

Veel voorwerpen kunnen bewegen na een druk op een knop of kunnen zelfs handmatig bediend worden. Voor de realisatie van deze opstellingen werd de kundigheid van de KlokkenDokter ingeroepen. Alle techniek ‘achter de schermen’ kon in het atelier worden uitgedacht en gemaakt: uniek maat- en precisiewerk.

Stroboscoop:

“Bij sommige voorwerpen ontbrak het volledige aandrijfmechanisme zodat ze niet eens konden bewegen…terwijl dit toch duidelijk de bedoeling was! Andere objecten waren in een zodanig slechte staat dat ze deels of volledig moesten worden nagemaakt.

Elektromotor

De gebruikte techniek heeft ook een naam: =>Mechatronics of Mechatronica .

De vereiste bewegingen en technieken zijn zeer uiteenlopend. Zo volstaat een kleine elektromotor om een object te laten draaien.

Voor de beweging van een pop met armen en benen is natuurlijk veel meer nodig. Voor de complexe bewegingen zijn zeer kleine servomotortjes gebruikt met een elektronisch “brein”. De gevraagde complexe beweging wordt hier elektronisch opgeslagen, zodat, -na een druk op de knop-, het motortje de beweging iedere keer weer nauwkeurig uitvoert. De Wunderkammer van Cinematek is een interessante puzzel geworden, waar een jaar aan is gewerkt.”

Kinetoscoop

Een hoogtepunt is de restauratie van een originele Kinetoscoop van Thomas Edison. Edison speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de techniek van de film. Hij maakte in 1888 samen met William Kennedy Dickson deze kinetoscoop. Hun uitvinding bevatte een doorlopende 35mm-filmstrook van 12 meter.
Hiernaast ziet u een historisch plaatje van een dergelijk toestel. Het mechanisme van de Kinetoscoop was versleten, de motor spuwde vonken en een lamp van de projector was niet meer leverbaar. Restauratie was noodzakelijk en hier kwam weer klokkentechniek bij kijken. De versleten onderdelen van het mechanisme werden handmatig nagemaakt. De projector werd voorzien van een lamp die in de toekomst leverbaar blijft en de motor werd vervangen door een moderner exemplaar.

Kinetoscoop

Door een kijkgaatje zie je een filmfragment van 30 seconden.

Cinematek is er fier op dat het de enige functionerende Kinetoscoop heeft ter wereld! In 2019 is hij uitgeleend aan het filmarchief van Bologna.