Wat passeert er zoal..

Wat passeert er zoal bij De KlokkenDokter? In eerste instantie zijn dat oude en antieke klokken. Kenmerkend is de slinger die deze klokken (bijna) allemaal hebben. Door deze slinger is een klok niet draagbaar te gebruiken, zoals een polsuurwerk of zakhorloge (die De Klokkendokter niet herstelt). De behandelde klokken in het atelier zijn van allerlei soorten en maten. Hier passeren zowel eenvoudige pendules en regulateurs, als staande horloges met kalendercomplicatie en muziekwerk. Plaatjes zeggen meer dan duizend woorden…

 
   
   
 

   
   
 

   
   
 

   
   

 

Klokken die bij De Klokkendokter passeren zijn ook de vroege elektrische klokken zoals van de merken Bulle, Eureca, Brillie, Smith Sectric. Voor de Eureka  is een elektronische sturing leverbaar die de nauwkeurigheid verbeterd. Deze sturing wordt buiten de klok tussen de voeding en het drijfwerk geplaatst, zonder wijzigingen aan het originele mechanisme.

Voor de Eureka klok is een elektronische sturing leverbaar die de nauwkeurigheid verbeterd. Deze sturing wordt buiten de klok tussen de voeding en het drijfwerk geplaatst, zonder wijzigingen aan het originele mechanisme.  

 

Een pendule met een gebroken veer…Meestal zijn opwindveren te repareren, maar in dit geval niet. Gelukkig zijn de veren nog leverbaar in de meeste maten.Hieronder een gebroken penduleveer met de naam Monginot, de naam van een bekende familie van verenmakers -Fabricant de Ressorts. Zij waren actief vanaf ca 1780 tot 1850. De naam staat in de veer gekrast, samen met de datum voor de garantie. Zo is deze klok gemakkelijk te dateren.

 
Aanverwante mechanismen die hun weg hiernaar toe vinden zijn muziekdozen, orgelklokken, speelorgeltjes, sprekende poppen

Verder Barometers: het herstellen en leveren van de onderdelen, zoals de kwikbuizen en de glazen(bol of facet geslepen

 

 
Leverbaar zijn ook de moderne kleine quarz motortjes, die in moderne klokken gebruikt worden. Deze kunnen ook geplaatst worden in oudere klokken, die zo aan een tweede carrière beginnen. Dit bijvoorbeeld ter vervanging van het versleten raderwerk.

Elektronische sturingen voor bijvoorbeeld de wijzerplaat van een grote stationsklok en torenuurwerken. De decoratieve wijzerplaat van deze ‘openbare’ klokken kunnen immers niet alleenstaand functioneren. Zij hebben een zogenaamde ‘moederklok nodig. Een ‘afgedankte’ wijzerplaat kan zo een nieuwe bestemming krijgen.

Voor alle duidelijkheid: uw zakhorloge of polshorloge herstelt De KlokkenDokter niet! De veelzijdigheid van alles wat met klokkentechniek te maken heeft of aan verwant is, is buitengewoon boeiend en houdt De KlokkenDokter scherp! Gecompliceerde, veelzijdige opdrachten met complexe uitdagingen zijn welkom!

terug naar Voorbeelden