Heeft u een klok die telkens opnieuw gerepareerd moet worden omdat ze niet goed functioneert? Dit is eigenlijk niet normaal (en een kostbare affaire!). Constantijn Huygens, een dichter en geleerde uit de 17e eeuw, maakte hierover in 1672 al het volgende snel-gedicht:
Het probleem is dus van alle tijden…De klokkenmaker van Constantijn Huygens had echter niet de middelen die er nu zijn. Hij kon niet zien wat de werkelijke oorzaak was van het mankeren, omdat deze probleemklokken meestal gebreken hebben die ‘verborgen’ zitten in het mechanisme. Bij een gewone reparatie worden deze probleempunten niet gezien.
Komt er zo’n ‘verdacht’ raderwerk in het atelier van de KlokkenDokter, dan kunnen deze problemen vooraf al worden opgespoord.
De computer, die in de tijd van Constantijn Huygens niet bestond, is hierbij een grote hulp.
Twee analyses
1. Bij de eerste analyse wordt het bestaande raderwerk vergeleken met het ideale raderwerk model dat de computer berekent voor de betreffende klok. Het programma geeft een waardering aan het raderwerk en laat de punten zien waar de bouwer eventueel een rekenfoutje heeft gemaakt in het ontwerp.
De afwijking is met het oog niet te beoordelen. Kijk maar:
2. Bij de tweede analyse wordt de slingerbeweging van een klok gedurende een dag elektronisch waargenomen. Opnieuw maakt de computer een verslag van de meetresultaten, waaruit conclusies worden getrokken over de aard én de plaats van de problemen.
Hieronder het hart-fimpje.
De klassieke methode
Bij de klassieke onderzoekmethode, wordt er meestal “op het gevoel” te werk gegaan.
Zoals op de foto hieronder is een minuscule inslijting te zien die de problemen veroorzaakt. Ieder tandkopje heeft een klein ‘kuiltje’. Dat is niet goed, want een tandje is normaal rond van boven. Door stof en vuil is het afgesleten. Op de achtergrond is een lucifer zichtbaar om te tonen hoe klein dit tandwieltje is.