The Ansonia Clock Company

The Ansonia Clock Company was een van de belangrijkste 19e eeuwse Amerikaanse klokkenfabrikanten.
In mijn atelier zijn ze echter een zeldzaamheid. De productie van dit soort klokken vond plaats tussen tussen 1850 en 1929.
Op dit moment is er een productie in India van deze mechanische raderwerken , in “retro stijl”.
Opletten als er een klok wordt aangeboden in verdacht goede conditie: het kan een fake exemplaar zijn, dat niets met antiek te maken heeft!

 

Een overzicht van de geschiedenis van het merk:

1844 – De Ansonia Brass Company wordt opgericht.

1850 – Oprichting van Ansonia Clock Company, als een dochteronderneming van Ansonia Brass (Anson Green Phelps) en twee klokkenmakers uit Connecticut Theodore en Franklin Terry C. Andrews.

1853 – Voorstelling van de eerste gietijzeren klokken van Ansonia op de New York World’s Fair.

1854 – Een grote brand vernietigt de fabriek van Ansonia Clock Company.

1854 – De grond en de vernielde gebouwen worden gekocht door de directeuren van Phelps, Dodge & Co.
Terry raakt betrokken bij een venture met de grote promotor PT Barnum. Het geproduceert klokken onder de naam: Barnum & Terry Manufacturing Company, tot het faillissement in maart 1856.

1854 to 1869 – Onder de naam Ansonia Brass & Batterij Mill worden messing raderwerken gemaakt voor de klokkenindustrie. Tevens afgewerkte klokken onder de naam: Ansonia Brass Company en soms ook: Ansonia Brass & Battery Company


Een opvallend kenmerk is de gebruiksaanwijzing die in de Ansonia klok is geplakt, tegen de rug, achter de slinger.

vervolg data:

In 1860 productie van 22.000 raderwerken en 2000 afgewerkte klokken.

1869 – De volledige productie hervat onder de nieuwe naam: Ansonia Copper Brass & Co, een reorganisatie van de Ansonia Brass & Battery Company.

1870 – Productie van 83.503 klokken, 150 werknemers en gebruik 90.000 kilo messing.

1873 – De vroegst bekende prijslijst onder de naam Ansonia Brass & Copper Company heeft 45 modellen van klokken en 14 verschillende raderwerken.

1877 – Heroprichting van de Ansonia Clock Company in New York City.
Davies van Brooklyn, (klokkenmaker, uitvinder en ontwerper) wordt verantwoordelijk voor het uiterlijk van de klokken en deze exemplaren zijn gewilde collectiestukken.

1878 – De uitvinder Thomas Edison bezoekt de Ansonia Klok Company fabriek om te experimenteren met de combinatie van klokken met zijn nieuw ontwikkelde fonograaf. Edison en zijn labassistent, Charles Batchelor onderzochten de levensvatbaarheid van een “fonograaf klok” maar zonder succes.

1879 – Een tweede Ansonia Klok fabriek wordt geopend in Brooklyn, New York met in 1880 360 werknemers. De Ansonia fabriek in Connecticut fabriek blijft produceren met 100 mannen en 25 vrouwen.

1880 – Ongeluk slaat weer toe wanneer de fabriek in New York afbrandt.

1881 – De fabriek in New York wordt herbouwd op dezelfde locatie.

1883 – De Ansonia fabriek in Connecticut wordt gesloten. Alle activiteiten worden verplaatst naar New York. Tegen die tijd had Ansonia verkoopkantoren in New York, Chicago en Londen.

1886 – Meer dan 225 verschillende modellen worden vervaardigd. De Ansonia Clock Company rapporteert een inventaris ter waarde van $600.000 en vorderingen ter waarde van $250.000.

1904 – Productie van goedkope Ansonia horloges (niet gesteend)

1914 – De onderneming is op haar hoogtepunt, met meer dan 440 verschillende modellen. Enorme binnenlandse verkoop, maar ook export naar Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, China, India en achttien andere landen.

1915 tot 1920 – Omvang van de verkoop daalt, door het effect van WOI en zware concurrentie van andere bedrijven.
Hoewel ze rond 1900 de grootste verkopers van klokken waren, werd door de opkomende concurrentie besloten om de prijzen te laten zakken om hun marktaandeel te handhaven.
Deze strategie bleek financieel rampzalig. In 1920 daalde het aantal modellen tot 136. Stopzetting van gietijzeren en porseleinen klokken.

1927 – Het aantal verschillende modellen Ansonia daalt tot 47.

1929 – Het bedrijf komt een paar maanden voor de beurscrash in zware financiële problemen. De machines en matrijzen worden verkocht aan Amtorg, een Amerikaanse in- en export agent voor Sovjet-Rusland.
Bij deze verkoop was het uitsturen inbegrepen van voormalige medewerkers van Ansonia naar Moskou voor maximaal 18 manden, voor het instellen van de apparatuur en opleiding van Russische arbeiders.


Een opvallend kenmerk is de gebruiksaanwijzing die in de Ansonia klok is geplakt, tegen de rug, achter de slinger.


Wekker Ansonia Clock Company – MADE IN FRANCE

Stempel van ANSONIA CLOCK CO

=> naar merkenstempels Ansonia
=> naar klokkenfabrikanten