Regulateur John Poole Londen

Restauratie van een uitzonderlijke ‘Regulator Timepiece’ getekend John Poole, London

John Poole (1818-1867) was een intelligent klokkenmaker en staat bekend om zijn uitzonderlijke werken. In 1840 vestigt hij zich als bouwer van scheepschronometers. Een van zijn uitvindingen, de ‘Auxilary Compensation’, werd door vele andere klokkenmakers toegepast. John POOLE, 57 Fenchurch St, London.

Hij ontving een gouden medaille in Parijs in 1867 en zou in dat jaar zelfmoord plegen.

Deze klok is speciaal ontworpen voor wetenschappelijke doeleinden waar een nauwkeurige tijdmeting noodzakelijk is. Iedere sterrenwacht had in die tijd een dergelijke klok staan. Hierbij zijn de seconden en minuten vooral van belang en  zijn de uren minder belangrijk.

De grote centrale wijzer is de minutenwijzer. Bovenaan de secondewijzer en onderaan een kleine wijzer voor de uren.

In de eerste gebruiksjaren van deze klok deed men een belangrijke astronomische ontdekking. Meer hierover: zie Simon Newcomb en de aardrotatie

 

In die tijd was er nog geen radio, dus een tijdsignaal was er niet. Het was immers pas in 1895 dat Guglielmo Marconi er in slaagde om morsetekens uit te zenden en te ontvangen. Een dergelijke klok was dus de referentie voor de tijd waarin deze dan ook goed ‘bewaard’ moest worden. Daarom werd de kast in de muur vastgeschroefd om de rustige loop niet te verstoren en de deur ging met een sleutel op slot! Het glas is 7 mm dik en het houtwerk is eveneens van een ongekende degelijkheid. Totaal weegt de klok ca 70 kilo!    
De klok heeft geen decoratieve elementen. Alle aandacht ging naar de technische uitvoering van het raderwerk. Dit is dan ook van het allerhoogste niveau:

– Wrijvingspunten van de slingeraandrijving zijn uitgevoerd in slijtvast saffier.
– Een compensatieslinger (met kwik) staat borg voor een isochrone slingerbeweging.
– De lettergravure op de wijzerplaat is haarscherp.
– Tijdens het opwinden (en ook als het gewicht even zou worden weggenomen) kan de klok korte tijd blijven doortikken.

De wijzerplaat werd gereinigd, opnieuw verzilverd en vernist

 

 

terug naar klokken voor sterrenwachten