Restauratievoorbeelden

Deze Franse pendule is van klanten uit ‘het Brusselse’.  Zowel de kast als het raderwerk zijn behandeld. De vergulde bronzen ornamenten zijn gewassen om oxidaties te verwijderen.

Het marmer is gepolijst. Natuurlijk is ook het raderwerk weer in uitstekend werkende staat gebracht.

 

Een reisklokje is, zoals de naam al zegt, een klein klokje dat meegenomen kan worden op reis. Het is meestal zo’n 12-15 cm groot. Ter bescherming van het klokje hoort er een kleine doos bij die met leder is beplakt.

Restauratie van deze klokjes vraagt veel zorg en bijzonder vakmanschap. Dikwijls zijn er in het atelier bijzonder fraaie exemplaren in behandeling.

 

Deze constructie is van het raderwerk van een Schwarzwalderklok. Houtwormen hebben hier flink huisgehouden. Het hout gelijkt op een spons. Eerst gaat alles in de microwave. Alle houtwormen zijn dan vernietigd. De oorspronkelijke sterkte van het hout komt terug door het inspuiten met kunsthars.

 

Een glazen ruitje van een reisklokje breekt gemakkelijk in de hoekjes. Dat komt doordat de kanten van deze ruitjes in facet zijn geslepen en daardoor dun en breekbaar zijn.

Het passend facetslijpen van een nieuw ruitje is ook een van de technieken waarvoor u naar De KlokkenDokter kunt komen.

Bij dit tandwieltje is een tandje afgebroken. Herstelling -met behoud van het originele tandwieltje- is niet mogelijk. Uit een schijfje messing wordt een nieuw tandwieltje gefreesd.

Het maken van tandwielen is in het atelier een vertrouwde techniek. Het totale aanbod van oude ambachtelijke restauratietechnieken, uitgevoerd in eigen atelier of in samenwerking met externe specialisten, biedt een antwoord op (bijna) alle klokkenvragen.

 

Bij klokken met bijzondere problemen kan er een ‘hartfilmpje’ worden gemaakt. Iedere tik-tak beweging van de slinger wordt nauwkeurig op de monitor weergegeven en daarna geanalyseerd.

Ook het uiterlijk van een klok kan worden verzorgd. De vergulding van deze klok vertoonde lelijke vlekken, veroorzaakt door gebruik en onregelmatigheden in de goudlaag.
Door reiniging van de bronzen van de klok komt de oude glans weer terug. Hiervoor worden alle onderdelen gedemonteerd en worden ze afzonderlijk behandeld.

 

Het raderwerk van de 18e eeuwse Engelse tafelklok van de klokkenmaker Horseman. Onderaan in het raderwerk ziet u de snaren van de zogenaamde snek- opwinding, die zorgt voor een evenwichtige energie-afgifte van de opwindveer gedurende de hele week.

 

Dit soort wijzerplaatjes komt voor op Franse pendules uit de eerste helft van de 19e eeuw. De gebruikte techniek voor het golf-effect heet guillocheer-techniek. Het zijn fijne lijntjes die machinaal in de de plaat zijn gegraveerd (zoals bij een grammofoonplaat). Bij de verzorging van dit wijzerplaatje werd het opnieuw verzilverd en werden de cijfertjes er opnieuw met de hand op getekend.

 

Restauratie van twee emaillen wijzerplaten:

Het witte email van de wijzerplaat is zo hard als glas en is aangebracht op een ondergrond van rood koper.

Door bv. het buigen van het wijzerplaatje, door stoten met een hard voorwerp of een val, springt het witte email er direct af – zoals op de foto’s zichtbaar is.

De gerestaureerde wijzerplaten:

Met kunststoffen (die niet verkleuren), worden de ontbrekende delen aangevuld. De aangevulde delen hebben dezelfde dikte, kleur en glans als de originele emaillen laag.

Daarna worden de cijfers met de hand getekend.

 
De restauratie van een Junghans tafelklok. De wijzerplaat is van papier. Het origineel is erg beschadigd en er ontbreken gedeeltes. Een fotografische kopie van de wijzerplaat wordt met de computer geretoucheerd. De nieuwe wijzerplaat is dus een herstelde kopie van de oude.

Het origineel blijft behouden.

 

   
De verzorging van een wijzerplaat van een Amsterdamse staande klok, getekend:  Jan Hermelink Amsteldam. De wijzerplaat is gereinigd en daarna met een speciale vernis behandeld. Deze enigszins gekleurde vernis geeft het koper een zachte oude glans.

Het geheel ziet er weer zeer verzorgd uit.

   

terug naar Voorbeelden