Lambertus Vrijthoff Hagae

Restauratie van een tafelklok

Lambertus Vrijthoff (Valkenburg a.d. Geul ca. 1690 – 1769) was werkzaam in Den Haag vanaf 1724 en horlogemaker van het hof. Zijn zaak was gevestigd aan de Lange Poten. ( Bron: ‘Limburgse klokken en hun makers’, 1997, pagina 242. Dr. P.Th.R. Mestrom).   Hij was in 1762 hoofdman en in 1764 deken van het horlogemakersgilde.

De wijzerplaat toont de maanfase, de datum, de dag van de week. Achter de wijzers is een klein draaibaar wijzerplaatje. Dit is de wekkerschijf. De achterkant van de uurwijzer geeft de wektijd aan. Op de foto is dat dus ongeveer half zeven. Boven de wijzers gaat een zogenaamde ‘verklikker’ heen en weer, om te laten zien dat de klok loopt.

 

 

  Dit is de wekkerschijf. De achterkant van de uurwijzer geeft de wek tijd aan.

Op de foto is dat dus ongeveer half zeven.

   

Het probleem bij deze klok was dat ze onregelmatig stil bleef staan

We hebben het raderwerk eerst geanalyseerd. Een gevoelige sensor registreert de beweging van de slinger. Op het scherm van de computer wordt het resultaat weergegeven. De curve toont het verloop van lengte van een periode gedurende 24 minuten. Hieruit was te concluderen waar de fout te zoeken was. Bij een eerdere herstelling was het rondsel (zie verder) beschadigd. Daardoor was het daaropvolgende tandwiel ook beschadigd.

 

 

   
   

⇒Tafelklokken