Seconde Regulateur Charles Grottendieck

Restauratie van een uitzonderlijke seconde regulateur met compensatieslinger

Met signatuur op de emaillen wijzerplaat CHles Grottendieck Bruxelles

 De klok heeft duidelijke decoratieve elementen die we kennen uit de Biedermeier stijl. De meeste regulateurs van deze precisie hebben meestal geen decoratieve elementen.

 

Doorgaans komt de Biedermeier-stijl voor in de periode 1815 – 1848. Prachtige houtsoorten werden gebruikt, zoals ook bij deze klok: geselecteerd mahonie fineer en gesculpteerde hoek ornamenten uit massief hout.

De meubels van de Biedermeier zijn verfijnd en kostbaar. De stijl was vooral bij de culturele elite en bij het hof geliefd, maar heeft nooit een brede verspreiding gekend.

 

 

Deze klok is speciaal ontworpen voor wetenschappelijke doeleinden waarbij een nauwkeurige tijdmeting noodzakelijk was. Iedere sterrenwacht had in die tijd een dergelijke klok staan. Door de grote centrale secondewijzer op de emaillen wijzerplaat kon de tijd zeer nauwkeurig worden afgelezen.

 

In de prille gebruiksjaren van deze klok deed men een belangrijke astronomische ontdekking. Meer hierover:

=>Simon Newcomb en de aardrotatie

 

 

 De wrijvingspunten van de slingeraandrijving zijn uitgevoerd in slijtvast saffier. (rechts)In 1867 was er nog geen radio, dus een tijdsignaal was er ook niet. Het was immers pas in 1895 dat Guglielmo Marconi er in slaagde om morse tekens uit te zenden en te ontvangen.

 

Een dergelijke klok was dus de referentie voor de tijd, waardoor deze dan ook goed ‘bewaard’ moest worden. Daarom werd de kast in de muur vastgeschroefd om de rustige loop niet te verstoren en de deur ging met een sleutel op slot!

Tijdens het opwinden (en ook als het gewicht even werd weggenomen) kon de klok korte tijd blijven doortikken.

 
Er ging veel aandacht naar de bouw van de slinger. Een normale slinger wordt langer bij stijging van de temperatuur, waardoor de klok achter gaat lopen.

 

Deze klok heeft een compensatieslinger. De constructie van ijzeren en koperen delen houdt de slinger op constante hoogte.

De mate waarin de de wisseling van temperatuur wordt gecompenseerd, is met een stel schroefjes op de slinger te regelen.

 

De klok bevat ook een wijzer die de temperatuur aangeeft. Deze bevindt zich op de slinger.

 

 

=>  naar klokken voor sterrenwachten
=> naar astronomie en tijdmeting