Cartelklok François Viger, Paris
Wie in het Antwerpse Museum Plantin & Moretus op de luid krakende trap naar de eerste verdieping gaat, kan niet naast de fraaie Franse Cartelklok kijken. De klok is vervaardigd door de Parijse klokkenmaker François Viger, waarvan gekend is dat hij 1744 zijn meestertitel kreeg. Hoe het pronkstuk destijds in het museum terechtkwam, is niet helemaal duidelijk. De klok, die vanaf 1776 op haar huidige plekje hangt, werd vermoedelijk door de familie Moretus zelf meegebracht uit Parijs.
François Viger (Dieppe ca 1708 – Parijs 1784) was een 18e-eeuwse Parijse klokkenmaker. Eerst zelfstandig werkzaam, later opende hij als meester klokkenmaker in augustus 1744 een werkplaats in de rue Saint-Denis te Parijs. De stukken in zijn werkplaats waren van uitzonderlijke kwaliteit (Les ouvriers du Temps, Genève, 1996, blz. 405). Viger bestelde zijn klokkasten bij de beste bronziers en meubelmakers van de dag, in samenwerking met fijne handwerkers als Jean-Joseph de Saint-Germain, Antoine Foullet en Jean-Baptiste Osmond. Zijn werk is te vinden in belangrijke musea en privécollecties over de hele wereld, waaronder het Basel Historisches Museum de Bâle, de Wallace Collection in Londen, het Louvre in Parijs, de Hermitage in Sint-Petersburg en het Liazenski-paleis in Warschau en dus ook een klok in het Museum Plantin&Moretus te Antwerpen.
Omdat de trapzaal in 2001 opnieuw werd geschilderd, moest alles van de muur genomen worden. Zo ook de klok. Van deze gelegenheid is gebruik gemaakt om het raderwerk schoon te maken. Het was al weer van 1988 geleden dat de cartelklok door De KlokkenDokter werd behandeld. Hoewel er nog geen problemen waren, was de smering na 17 jaar dienst natuurlijk niet meer optimaal.
Olie in een raderwerk veroudert na verloop van jaren en verliest zijn smerende eigenschappen. Daardoor kan slijtage en verval optreden. De omkasting van de klok werd onder handen genomen door de restauratieafdeling van Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.